21e-eeuwse vaardigheden voor iedereen in ontwikkeling
2
min. lezen
De nieuwe leerweg, die zoals het nu gepland staat in augustus 2024 start, heeft voor de mavo een nieuw curriculum. In dit curriculum moet aandacht besteed worden aan 21e-eeuwse vaardigheden.

West-Brabant Midden

Maar wat zijn dan 21e-eeuwse vaardigheden? Dat zijn vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen ontwikkelen binnen ons onderwijs. Iedereen zal ze herkennen en heeft ze wel eens gebruikt. Het verschil is nu dat ze gebruikt moeten worden en dat aangetoond moet worden dat ze geïmplementeerd zijn in het curriculum van de nieuwe leerweg. Ze worden zo belangrijk gevonden omdat de leef- en werkomgeving razendsnel verandert; denk aan de omvangrijke technologische ontwikkelingen en de sociale en economische veranderingen op dit moment. Hoog tijd om met deze belangrijke vaardigheden aan de slag te gaan dus!

Binnen STO, Techniektalenten, is een werkgroep druk bezig om dit te ontwikkelen. Aan de volgende 21e-eeuwse vaardigheden wordt gewerkt:

- Zelfregulering

- Problemen oplossen

- Samenwerken

- Creatief denken  

- ICT basis vaardigheden

- Mediawijsheid

- Communicatie

De werkgroep, bestaande uit personeelsleden van de verschillende deelnemende scholen binnen STO, heeft rubrics ontwikkeld. Deze rubrics zijn een meettool en een praatpapier. Met deze rubrics kunnen docenten in gesprek gaan met leerlingen waar ze staan, wat de volgende stap is en waar ze uiteindelijk naar toe kunnen werken. Daarnaast zijn PowerPoints ontwikkeld waarmee de (praktijk)docent de vaardigheid tijdens een les kan introduceren. Dit is een interactieve les waarbij de leerlingen op een speelse manier kennis maken met de 21e-eeuwse vaardigheid.

Volgend jaar zal de integratie van de 21e-eeuwse vaardigheden in de nieuwe leerweg verder vorm krijgen door het opstellen van coachingsvragen voor docenten, zodat docenten de leerlingen gericht kunnen begeleiden, het ontwikkelen van diverse werkvormen voor de verschillende vaardigheden en gaat de werkgroep nadenken op welke manier het beste ondersteuning gegeven kan worden aan docenten die met de 21e-eeuwse vaardigheden aan de slag moeten.

Om de leerlingen ook zelf aan de slag te kunnen laten gaan, zullen lessen met presentaties ontwikkeld worden die de leerlingen zelfstandig kunnen volgen. Op deze manier kan de leerling zonder tussenkomst van een docent zijn of haar vaardigheid op een bepaald gebied naar een hoger niveau tillen.

Mocht u informatie willen over de ontwikkeling van de 21e-eeuwse vaardigheden, neem dan contact op via info@techniektalenten.nl.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom