In april bezochten we Bouwmensen Zuid-West, waar Marjolein van Techniektalenten met Bas Koenis sprak. Hij is de locatiemanager van Bouwmensen Zuidwest in Bergen op Zoom.
Bas werkt eigenlijk pas sinds 1 maart bij Bouwmensen, maar tijdens een rondje door het gebouw is daar niks van te merken. We hebben het eerst over het ontstaan van Bouwmensen. “Bouwmensen Zuid-West is ontstaan uit een stichting, die opgericht is in de jaren 80. Er was een economische crisis gaande en heel veel jongeren konden niet de garantie krijgen voor de duur van de opleiding om het vak te mogen leren. Heel veel aannemers zeiden: “Ik heb wel een project, maar ik heb niet voor een aantal jaar werk.” Toen is er met heel veel bedrijven samen gekeken naar een oplossing. De opleiding van jongeren in de bouw moest veilig worden gesteld. Daardoor is er per regio een stichting opgericht. De stichting is dankzij de inzet en goede samenwerking met de aangesloten bedrijven een bloeiend opleidingsbedrijf geworden. Bouwmensen Zuidwest heeft 3 vestigingen: in Bergen op Zoom, Goes en Middelharnis. Eigenlijk zijn we een vereniging van alle bouwbedrijven, die als collectief een garantie geven aan jongeren. Namelijk, als ze binnenkomen kunnen ze altijd het praktijkcomponent behalen, of het nu slecht of goed gaat met de economie.”
Bouwmensen is in 1983 gestart in een kleine loods. Inmiddels gevestigd in een groot pand, waarin wordt samengewerkt met Curio, waardoor praktijk en theorie samen komen. “De bouwdocenten zitten ook daadwerkelijk bij ons in het gebouw. Het onderwijskundige gedeelte voor de leerlingen beslaat op dit moment één dag in de week. Vier dagen in de week leren ze het vak bij de bedrijven. Een handzaag gebruiken of goed metselen leer je niet uit een boek, dat moet je vooral heel vaak gaan doen.” Bij Bouwmensen is er een breed palet aan opleidingen: timmeren, metselen, tegelzetten, de stukadoorsopleiding (NOA), de machinale timmeropleiding en de meubelopleiding. Tijdens de rondleiding na ons gesprek, liepen we langs alle richtingen, waar ook veel werkstukken van leerlingen te zien waren.
Bas Koenis heeft op de Koninklijke Militaire Academie in Breda gezeten en is daarna voor defensie gaan werken. In de 8,5 jaar dat hij daar werkzaam was, heeft hij drie jaar in het onderwijs voor defensie gewerkt. Nu is hij dus sinds 1 maart 2021 locatiemanager en werkte voorheen bij de goede buren BouwSchool Breda. Als locatiemanager is Bas eindverantwoordelijk voor de locatie Bergen op Zoom. Samen met een sterk team van vakspecialisten organiseert hij de voorlichtingen, intake en de begeleiding van de leerlingen. “Dit is de mooiste baan die er is. Werken met jeugd vind ik ontzettend mooi. Leerlingen zien opgroeien van puber tot vakman in 4 of 6 jaar tijd is schitterend om te zien en fijn om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Dat gaat niet altijd vanzelf en dat is ook zeker de reden, dat ik dit werk doe.”
Daarna volgt de vraag waarom Bouwmensen betrokken is bij Sterk Techniekonderwijs. “Bij Sterk Techniekonderwijs wordt Techniekonderwijs gestimuleerd vanuit de overheid, wij zien dat als onze plicht om daaraan mee te denken om de kwaliteit en instroom zo hoog mogelijk te laten zijn. De overheid heeft grote ambities als het gaat om woningbouw. Dat gaat niet met robots, daar heb je vaklieden voor nodig en die moeten eerst opgeleid worden. In dit gebied zie je regionale samenwerkingen met scholen. Er zijn ook jarenlang scholen geweest, die de bouwafdeling hebben afgestoten of zijn gestopt met die profielen in het vmbo. Mede door Sterk Techniekonderwijs zie ik wel dat daar langzamerhand andere gedachtes over komen. We zien nu ook dat vmbo-scholen, zoals Da Vinci College Roosendaal, de leerlingen niet op school laten metselen, maar ze hierheen laten komen. Wij hebben de werkplaats, de docenten en de kennis. Dan hoeft een school niet zelf te investeren, maar kan het wel aanbieden. Dat is winst voor beide partijen, maar ook voor de regio.” Bouwmensen Zuid-West werkt samen met Sterk Techniekonderwijs regio Brabantse Wal en West-Brabant Midden.
“Sterk Techniekonderwijs is een klankbord van techniekdocenten die meedenken. Dat zorgt voor ingangen om goede initiatieven in de sector op te tuigen. Het gesprek met docenten en decanen geeft ook ingangen, zodat we elkaar weten te vinden. Het is voor ons ook goed om te weten wat er speelt op school en waar we kunnen helpen. Het begint voor leerlingen met het in aanraking komen met Techniek, dat is een heel breed spectrum natuurlijk. Op de basisschool begint dat al, alleen daar is niet altijd de ruimte om iets te organiseren daarin. Initiatieven daarin zijn heel goed, zoals een ‘dag van de bouw’ voor een basisschool. Leerlingen komen dan in aanraking met het vak door praktische werkstukjes te maken op de bouwplaats. Dan zie je heel goed voor wie het juist wel of juist niet iets is. Vanuit onze nauwe samenwerking tussen Bouwmensen en het onderwijs zie ik het als een taak van ons om het bedrijfsleven te ontzorgen.”