Docenten Munnikenheide op inspiratiereis naar Estland
5
min. lezen
We zijn het inmiddels allemaal eens dat we niet meer zonder technologie en ICT kunnen in ons dagelijks leven. Echter leren we onze nauwelijks ICT-vaardigheden aan. Opvallend in dit tijdperk.

West-Brabant Midden

Begin maart zijn Paul van Gils en ik, Febronie Stokla, samen voor een inspiratiereis naar Estland geweest. Estland staat bekend om zijn vooruitstrevende onderwijs waarin technologie en ICT gebed zitten in het curriculum en in alle lessen. Het school systeem zit daar net iets anders in elkaar dan in Nederland. In Estland gaan de kinderen vanaf 7 jaar naar school en blijven tot hun 16e op de zelfde school. Aan het einde van hun schoolcarrière, wanneer ze 16 jaar zijn, maken ze allemaal dezelfde eindtoets die adviserend is voor het uitstroomniveau. Aan de hand van dit advies stromen ze uit richting opleidingen vergelijkend met MBO, HBO of gymnasium. Op deze school is de verdeling tussen kennisoverdracht, burgerschapen 21e-eeuwse vaardigheden in een andere balans zoals wij dit hebben. In Estland zetten ze veel meer in op burgerschap en 21e-eeuwsevaardigheden dan op kennisoverdracht. 

Wij zijn bij 5 verschillende scholen gaan kijken waaronder 2 Mbo-opleidingen. Deze opleidingen lijken erg veel op de Mbo-opleidingen zoals ze die bij ons volgen. Grootverschil is dat er in Estland veel meer leerlingen kiezen voor opleidingen rondom oude ambachten zoals restaureren en textiel bewerken. Vermoeden is dat deze opleidingen zoveel gekozen worden omdat leerlingen geen LOB-traject kennen zoals wij dit aanbieden voor onze leerlingen. Leerlingen kiezen het vak dat hun ouders of een ander belangrijk familielid uitvoeren. Leerlingen die hierdoor een keuze maken waar ze achteraf niet blij mee zijn is daardoor hoog. Dit geeft het belang van goede LOB-activiteiten aan!

Wat maakt nu dat technologie en ICT ook daadwerkelijk bij alle vakken gegeven wordt? Alle docenten hebben daar jaarlijks bijscholing rondom technologie en ICT om zo altijd up-to-date te blijven. Bij het vak wiskunde leren de leerlingenprogrammeren, bij de talen en andere AVO-vakken leren ze werken met een ELO en leren ze digitale presentaties maken. Daarnaast krijgen alle leerlingen het vak robotica al vanaf hun eerste schooljaar. Hierdoor zijn de leerlingen erg technologisch geletterd en ICT-vaardig.

Als laatst was het leuk om te zien dat de scholen veel activiteiten naast het reguliere lesprogramma aanbieden. Hier doen de leerlingen aan talentontwikkeling en leren ze de 21e-eeuwsevaardigheden en andere soft skills.

Kortom veel om mee te nemen in het Nederlandse onderwijs! Wil je meer weten komt gerust langs voor een kopje koffie/thee.

 

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom