In het Voedselbos Vierhoeven werden 3e- en 4e-jaars leerlingen van het Gertrudis verwelkomd door Patrick en Annemieke van het voedselbos, en Maggy en Nina van het MEC Roosendaal. Samen zorgden zij ervoor dat de leerlingen kennis maakten met de wereld rondom duurzame voedselproductie, voor het vak Milieu, Hergebruik en Duurzaamheid. Na een korte introductie kregen de leerlingen een rondleiding van 30 à 40 minuten, gevolgd door twee interactieve workshops.
Achtergrond Voedselbos
Vier jaar geleden begon het voedselbos als een grasland van 9 hectare, gelijk aan 18 voetbalvelden. Sindsdien zijn er 10.000 bomen en struiken geplant, waaronder fruitbomen zoals appels, peren en exotische soorten zoals kaki. De opzet van het bos is zorgvuldig gepland om optimaal gebruik te maken van zonlicht, wat de groei van de planten en bomen bevordert.
Rondleiding en Kennisdeling
Tijdens de rondleiding leerden de leerlingen o.a. over de rol van schimmels en bacteriën in het ecosysteem van het voedselbos. Deze micro-organismen werken samen met de planten om een gezonde bodem te bevorderen. Patrick benadrukte hierbij: “Hoe liever je bent voor de bodem, hoe lekkerder het eten.”
Workshops
Papier Maken; In deze workshop maakten de leerlingen kennis met de traditionele manier van papier maken. Ze leerden hoe oud krantenpapier gemengd en gezeefd wordt om nieuwe vellen papier te creëren. Later op school kunnen de leerlingen hier tomatenplanten mee kweken.
Proeven en Ruiken: Deze workshop bood een unieke kans om ongewone en duurzame gewassen te ontdekken. De leerlingen konden verschillende gewassen proeven, waaronder: Oca: Een knolgewas met een aardappelachtige smaak, Yakon: Bekend om zijn zoete smaak, Paarse Zoete Aardappel: Een kleurrijke variant van de zoete aardappel, Szechuan Peper: Voor een pittige smaakervaring.
Dit bezoek aan Voedselbos Vierhoeven bood de leerlingen een inspirerende kijk op duurzame voeding en de samenwerking tussen mens en natuur in de voedselproductie. Dank aan Patrick, Annemiek, Maggy en Nina voor deze enerverende ochtend!