Maandag 26 september luidden we het nieuwe schooljaar in. Een bijeenkomst om te netwerken, te updaten en nog meer kennis uit te wisselen.
Dit deden we met alle deelnemers van STO Brabantse Wal, de partnerbedrijven en natuurlijk de techniektalenten en hun ouders. Deze middag stond in het teken van terugkijken naar alles wat we bereikt hebben. En het vooruitkijken naar al het moois wat nog op stapel staat.
Alle leden zijn warm ontvangen door vier leerlingen van RSG 't Rijks. Even warm waren de vers-gebakken appelflappen van de leerlingen van het ZuidwestHoek College. Een aftrap met een welkomstwoord van Charlotte Groenhout en een uitleg van Myrinne en Janet over 21e-eeuwse vaardigheden werd vervolgd door presentaties van 4 programma-partners. En waar kan dit beter dan bij de bedrijven zelf:
21-eeuwse vaardigheden
Hoe kunnen we onze leerlingen het beste ondersteunen op weg naar zichzelf? Zodat ze zich goed kunnen bewegen in het 'echte' leven. 21e-eeuwse vaardigheden helpen hierbij. Myrinne van Mierlo heeft zich, met haar pedagogisch/didactische achtergrond, verdiept in deze executieve functies. Samen met Janet van Mil, procesbegeleider/ trainer/coach én onderwijsdiskundige, begeleidt zij onderwijs professionals.
Janet gaat dit schooljaar aan de slag met onze projectteams. Zij helpt 21e-eeuwse vaardigheden integreren in lopende projecten. Ze sluit aan bij wat al ontwikkeld is en moedigt aan om dit te versterken en uit te breiden.
Bouwmensen
Zonder bouw geen vooruitgang. Zo wonen we beter en werken we mooier door de inzet onze vakmensen. Zij leveren topprestaties, vanaf de tekentafel tot op de bouwplaats. Zonder de mbo bouwopleidingen zou de wereld er een stuk minder mooi uitzien! Vandaar dat je bij Bouwmensen terecht kunt voor goede, praktijkgerichte mbo-opleidingen (niveau 1 t/m niveau 4) in de bouwsector.
Locatiemanager Bas Koenis geeft tijdens de rondleiding uitleg over de mogelijkheden bij Bouwmensen. Gastlessen, keuzedelen op school of bij Bouwmensen en nog véél meer.
Lees verder over Bouwmensen
IW Brabant-Zeeland
Techniek heeft de toekomst en bij IW Brabant-Zeeland zorgen zij ervoor dat iedereen klaar is voor de techniek van morgen! Zij maken jongeren enthousiast voor een bbl-opleiding in de installatie- en elektrotechniek. Scholen werknemers en zij-instromers bij. En bieden een goede persoonlijke begeleiding voor de studenten. Die doen zij samen mét het vmbo- en mbo-onderwijs en tal van aangesloten installatiebedrijven.
Richard Krijnsen, districtmanager trapt de rondleiding bij IW af. Hij vertelt samen met zijn collega's over de lessen, de lokalen, samenwerkingen en het warmtepompcentrum. Dé trots van deze locatie.
Lees verder over IW Brabant-Zeeland
Curio procestechniek
De procesoperator is de spil in de maatschappij. Operators beheersen, bewaken en controleren het gehele productieproces. Zij zijn verantwoordelijk voor alle eindproducten die door iedereen gebruikt worden. Studenten leren hier binnen de bedrijven en ook op school de vaardigheden en kennis die daar voor benodigd zijn.
Curio heeft diverse praktijkvoorbeelden waaronder een bierbrouwerij, rectificatiekolom en een kunststofapplicatiecentrum.
Marcel Redeman, onderwijsmanager procestechniek geeft uitleg in onder andere de bierbrouwerij. Want wat is procestechniek nou eigenlijk? Wist je dat er jaarlijks veel klassen uitgenodigd worden om kennis te maken met deze mbo-school?
Lees verder over de opleiding procestechniek
Curio isk
De Internationale SchakelKlas (isk) is voor anderstalige leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. In een periode van anderhalf tot twee jaar doorlopen zij een opleiding. Die opleiding maakt de doorstroom naar het regulier voortgezet onderwijs, of het middelbare beroepsonderwijs mogelijk.
Docent en programmateam-lid Shaina Sarfaraz leidt de rondleiding. Ze vertelt over de locatie, het niveau-verschil tussen de leerlingen en dat geen dag hetzelfde is.