Interview met Corné van Opdorp van BOZ Group
3
min. lezen
We willen met Techniektalenten regelmatig een samenwerkingspartner aan je voorstellen. Ditmaal de beurt aan Corné van Opdorp van BOZ Group in Bergen op Zoom. We spraken hem over het bedrijf waar hij de leiding heeft en over de samenwerking met Techniektalenten.

West-Brabant Midden

BOZ Group is een familiebedrijf in Bergen op Zoom. Corné is de tweede generatie nadat hij het stokje heeft overgenomen van zijn vader. Zijn vader is nog steeds betrokken bij het bedrijf als adviseur. “Gevraagd en ongevraagd advies”, zo vertelt Corné. “We zijn verder nu met een kleine 150 man actief en hebben meerdere activiteiten intern. Plaatbewerking is bij ons de hoofdmoot, engineering is wat meer in de voorbereidende fase en ook dat doen we binnen BOZ Group, plus daarnaast doen we ook poedercoating en assemblage. We maken op die manier onderdelen voor de sector Agrofood, de Medische sector, Hightechsector en bijvoorbeeld elektrotechnische installaties.”

“We willen als BOZ Group bij de top van Nederland, al dan niet van Europa, behoren. We investeren daarom altijd of kijken waar dat mogelijk is. Als een apparaat binnen ons bedrijf aan vervanging toe is, doen we dat niet één-op-één maar willen we een vernieuwd en verbeterd model plaatsen. Op die manier ontwikkelen we onze mogelijkheden en kwaliteiten en blijven we meedoen met de top” vertelt Corné.

Al 47 jaar is het bedrijf actief. Qua groei gaat het na al die jaren nog steeds erg goed. “Op oude foto’s zie je dat we sindsdien een groot deel hebben bijgebouwd. Toch is het soms nog wat creatief denken over hoe we zo praktisch mogelijk met het pand kunnen omgaan. Verhuizen hebben we dan ook niet in ons hoofd. Wat betreft gewicht van ons magazijn kun je niet overal zo’n pand funderen. Eerst het maximale uit dit pand halen, dan kunnen we altijd nog eens verder kijken mocht dat nodig zijn.”

Binnen BOZ Group werken ze ook veel met vooruitstrevende technieken zoals bijvoorbeeld tien lasrobots. Voor de lasrobots hebben ze mensen vanuit het bedrijf op cursus gestuurd om de lasrobots te kunnen aansturen. De insteek is om zoveel mogelijk met de nauwkeurige lasrobots te gaan werken in de toekomst. Het programma is ideaal voor productieseries waar regelmatig complexe lassamenstellingen bij komen kijken, dus op die manier willen we de voorsprong die we in Nederland al hebben behouden en uitbreiden. Met de lasrobots en de productie hiermee zijn we sowieso uniek in Nederland.

Op de vraag of lasrobots nu maar vooral ook in de toekomst het personeel op de werkvloer gaan vervangen is Corné duidelijk: “Het verhaal van technische werkloosheid is eigenlijk een beetje old school. Je hebt alleen ander personeel nodig. Je hebt veel meer mbo+, hbo+ en wo niveau nodig om de machinerie te programmeren. Operators hebben we daarna ook altijd nog nodig. Zij houden het proces in de gaten en doen de ‘finetuning’ op de vloer. Wij zijn ondanks alle technologische ontwikkelingen in het bedrijf alleen maar gegroeid de laatste jaren.”

Deze innovatieve en uitbreidende stappen zorgen er ook voor dat BOZ Group grotere klanten aantrekt. Corné: “We zien naarmate we groter worden er steeds meer werk binnenkomt dus dat is erg positief. Afgelopen jaren was het wel te gek qua werk dat we te doen hadden, nu is dat al iets beter en hoe dat in de toekomst gaat lopen weten we niet. De stijgende prijzen zullen wellicht ook invloed hebben op onze branche. Door veel leverproblemen zullen ook wij soms langer moeten wachten op onze toeleveranciers. Dat is iets wat we nu al regelmatig merken.”

BOZ Group is op dit moment bezig met het maken van onderdelen voor een gigantische telescoop die in Chili in de woestijn geplaatst zal worden Een telescoop die zo groot zal worden als een voetbalstadion. Corné: “Het is heel specifiek en een project dat loopt over vier jaar, waarvan wij iedere week acht stuks leveren die onderdeel zijn van het gehele project. In totaal leveren we er 936. Het is wel één van de meest hightech onderdelen die we maken, daarin komt alles samen aan technologie wat wij in huis hebben. Mooi om straks onderdeel te zijn van de meest krachtige telescoop ter wereld.”

Onderwijs speelt voor BOZ Group altijd al een belangrijke rol. De vader van Corné is dan ook oprichter van Stichting Vakopleiding Metaal, een partner van Techniektalenten West-Brabant Midden. Zelf is Corné nu interim voorzitter en eerder was hij ook vicevoorzitter van SVM. “Scholing is voor ons heel erg belangrijk omdat wij graag willen blijven aansluiten bij het onderwijs dat gegeven wordt op technisch vlak. We laten leerlingen van SVM ook hier kennis maken met het werk. Drie weken op, drie weken af. Daarnaast willen we ook dat eigen personeel aan scholing doet. We hebben bijvoorbeeld Syrische werknemers of zij-instromers. Hen willen we ook de mogelijkheid bieden om te ontwikkelen door middel van (bij)scholing.”

Het enthousiast maken van toekomstige werknemers doet BOZ Group door bijvoorbeeld deel te nemen aan Game On. Corné merkt wel dat soms het aanbod wat de leerlingen gegeven wordt anders is dan wat er in het werkveld gevraagd wordt. “Daar proberen we onze stempel wel wat meer op te drukken. De scholen en instellingen willen zeker dat het aanbod meer gaat aansluiten, maar de vraag is vooral hoe we dat het beste kunnen gaan doen. Daar willen wij zeker ons steentje aan bijdragen.”

Binnen Techniektalenten wil BOZ Group graag actief blijven. “We zijn trots op ons bedrijf en dragen dat graag uit. Laten graag zien aan docenten en leerlingen wat wij allemaal doen. Enerzijds om ze enthousiast te maken, anderzijds om te laten zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat ten opzichte van de lesstof die de leerlingen voorgeschoteld krijgen. Dat blijven we doen en dat blijven we aanbieden.”

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom