Over het W&T Journaal
In het W&T Journaal gaan basisschoolleerlingen uit de regio West-Brabant Midden samen met presentator Kevin op zoek naar het antwoord op hun prangende vragen die te maken hebben met Wetenschap en Technologie.
Het W&T Journaal draagt bij aan de beeldvorming en het toekomstperspectief van kinderen en ouders op het gebied van techniek. Kinderen van groep 7 en 8 nemen een krijgen in het journaal een kijkje in de keuken bij bedrijven in de regio. De onderwerpen uit de afleveringen zijn afgestemd op onderwerpen die in het onderwijsprogramma van het primair onderwijs en aansluiten op de business van de bedrijven in onze regio. Er wordt vanaf de lancering maandelijks een nieuwe aflevering geplaatst op het YouTube kanaal van Techniektalenten West-Brabant Midden.
Over de lancering
Alle groepen 7 en 8 uit Etten-Leur waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag. Bijna 400 leerlingen uit de regio waren deze dag aanwezig. Elke klas heeft 2 Maaklabs gevolgd. In totaal waren er 16 Maaklabs verspreid door het gebouw heen, gefaciliteerd door verschillende techniekbedrijven uit de regio, maar ook door De Nobelaer zelf. Hier werd de kruising ook gemaakt tussen techniek en de verschillende sectoren zoals kunst en cultuur, de zorg en de agrarische sector. Van lichtcircuits tot bordspellen tot muziek maken met fruit, het kwam allemaal voorbij. In een ronde van 25 minuten maakten de kinderen kennis met het bedrijf en met de techniek. Er was ook een kans voor de leerlingen om auditie te doen voor de vervolg journaals die nog gaan komen.
De MaakLabs waar de leerlingen mee aan de slag zijn gegaan:
Aan de slag met Makey Makey - Maakotheek
Beweegtheater en techniek - Lynda Neve
Bouw een doosmonster - Drukkerij Altorffer BV
Bouw je eigen truck- AVT | A. van Tilburg BV, leading in motion
Casting W&T Journaal: Filmhub Zuid/ Techniektalenten
De energiefiets- DuurzaamSTOER
Hoe ver komt jouw vliegtuig? - Aircraft Maintenance & Training School
Hozen en lozen - Waterschap Brabantse Delta
Kraak het technische bord - Hill's Pet Nutrition
Kunst en coderen- Erik Driessen
Lichtjescircuit - De Nobelaer
Makey Makey de band - Techniektalenten
Programmeer een zorgrobot - Avoord
Hoeveel pallets passen in een oplegger? - Raben Group
Samen bouwen - BouwSchool Breda
Sluit de schakelaar aan - Van Dijnsen Installatietechniek en Beveiligingen Breda
Training AI - De Nobelaer
Na de twee rondes werden de klassen en de aanwezige bedrijven begeleid naar de grote zaal de Justus voor de lancering van het W&T Journaal. Het werd geopend door twee klassen die de beweegtheaterworkshop hebben gevolgd van theatermaker Lynda Neve. Door een pakkende opening liet Lynda merken dat je ook in de theaterzaal nergens komt zonder techniek. De energie en de spanning in afwachting van wat er nog komen ging, was goed te voelen in de zaal.
De lancering werd gepresenteerd door Kevin, de presentator van het W&T Journaal, en Charlotte Maas, presentatrice vanuit De Nobelaer. “Willen jullie nog meer MaakLabs?” “JA!” luidde het in koor. De volle zaal kreeg eerst de bloopers en de making-off te zien om al warmgemaakt te worden voor het journaal. De kinderen van de basisscholen en het bedrijf die in de komende afleveringen zitten, werden met opzwepende muziek speciaal onthaald. De leerlingen van de eerste aflevering komen van basisschool de Vincent: Luuk Schellingerhout en Linde de Wit. Wethouder Verwijmeren werd tegelijk op het podium geroepen en deed een kort woordje over het belang van techniek en gaf een mooie samenvatting van de activiteiten van de dag. “Wie had gedacht dat je muziek kon maken met bananen?” Samen mochten zij de eerste aflevering lanceren met de lanceringsknop.
De kinderen kwamen erg enthousiast uit de zaal en kregen een goodiebag mee waar ook wat lekkers in zat. Zo kwam er een eind aan het gedeelte voor de basisscholen.
Nadat we samen met het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid hebben kunnen ervaren hoe enthousiast de leerlingen (kunnen) worden van techniek, was er nog een netwerksessie waarin we met de aanwezigen hebben nagedacht over de verlenging van de subsidieperiode van Sterk Techniekonderwijs. De plenaire sessie werd geopend door de Wim Staessens, de directeur van De Nobelaer en door Wilma Scholtens, de directrice van het Munnikenheide College. Patrick ’t Hart, programmamanager van Techniektalenten, nam het hierna over en legde het programma van de rest van de middag uit. Er werd teruggeblikt naar de vorige STO periode om inzichten op te halen. Daarna vond er een brainstormsessie plaats om vijf verschillende onderwerpen te bespreken. Onder het genot van hapjes, gemaakt en rondgebracht door leerlingen van het Munnikenheide College, zijn er mooie ideeën opgehaald voor de toekomst.
Kortom, een geslaagde middag met een bomvol programma dat in het teken stond van wetenschap, techniek, cultuur, kunst, zorg en de toekomst. Waar zowel jong als oud veel energie uit heeft gehaald.