DAB staat voor Delta Agrifood Business. Dit is een openinnovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs. Een broedplaats die kennis verzamelt en deelt over Agrifood. Zij focussen zich op de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, gepersonaliseerde voedselontwikkeling en op duurzame voedselverpakkingstechnieken en materialen. Zij vernieuwen de manier waarop we voedsel, grond- en hulpstoffen verbouwen, telen en bewerken.
Op 10 en 11 oktober 2023 opende Delta Agrifood Business haar deuren om ruim 300 derdejaarsleerlingen te ontvangen. In groepjes gaan de leerlingen aan de slag, zij volgen workshops, gaan zelf dingen doen en leren van alles over bedrijven in de agrarische sector.
Een van die bedrijven is Natuurpodium. Natuurpodium houdt zich bezig met alles wat met natuur te maken heeft en zijn gericht op bewustwording en actief meedoen om de eigen omgeving groener, schoner en duurzamer te maken. De leerling gaan hier een route uitstippelen voor een robot. Deze robot beweegt zich vervolgens over de route. Dit heeft weer te maken met programmeren.
Ook HAS Green Academy is aanwezig tijdens de DAB-Experience. HAS Green Academy is een school waar je meer kan leren over de agrarische sector, de voedingsindustrie en de groene leefomgeving. De leerlingen komen er achter hoeveel suiker er in hun favoriete tussendoortjes zit. Wist jij dat er in een banaan 6 suikerklontjes zitten, en dat je per dag maximaal 30 suikerklontjes mag?
Gastronology is een bedrijf dat 3D geprinte voeding ontwikkelt voor mensen met kauw- en slikproblemen. Deze mensen krijgen vaak alleen pap of gepureerd eten. Het ziet er niet altijd even smakelijk uit. Gastronology zorgt ervoor dat het 3D geprinte eten er weer smakelijk uit ziet, en ook nog eens lekker smaakt. Tijdens de DAB-Experience maakt Gastronology een 3D-geprinte broccoli. Dit kost een kleine 5 minuten. De leerlingen mogen dit proeven, en wat blijkt, het smaakt echt naar broccoli!
Een ander bedrijf dat aanwezig is tijdens de DAB-Experience is Algae Holland. Algae Holland is een innovatief bedrijf dat micro-algen teelt en voedingsmiddelen ontwikkelt waarbij micro-algen een onderscheidende rol spelen. De leerlingen doen ook hier weer veel kennis op, want waarom worden de algen gekweekt in Portugal? De leerlingen weten nu het antwoord op deze vraag.
Ook Royal Cosun is aanwezig. Royal Cosun ontwikkelt voeding, voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie. Hiermee wordt bijgedragen aan het verminderen van klimaatverandering en wordt een duurzame leefstijl gestimuleerd. Royal Cosun heeft suikerbieten meegenomen, waar onder andere stroop van gemaakt wordt. De leerlingen proeven dropjes om te kijken in welk dropje wel, en in welk dropje geen suiker zit.
CVAZ is een bedrijf dat advies geeft in plant, dier- en bodemgezondheid. Zij leveren agrarische producten zoals gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Tijdens deze workshop wordt de kennis getest over zaden en peulvruchten. Hier horen ook vragen bij over wat een gevaar kan zijn voor gewassen. Als aandenken krijgen de leerlingen een mooie groene pet mee.
Als laatste was Lamb Weston aanwezig om de leerlingen meer kennis te geven over aardappelen en frietjes. Lamb Weston is een van de grootste aardappelproducenten ter wereld en zij maken diepgevroren frites in alle soorten en maten. Wist jij dat ze bij Lamb Weston de frietjes gaan kauwen om te kijken hoe knapperig de friet is? Elke crunch wordt geteld, hoe meer crunches, hoe knapperiger de friet. Als kers op de taart mochten de leerlingen hier de frietjes zelf proeven, hoe lekker is dat!