Delta Agrifood Business (DAB) is een innovatiehub en kenniscentrum dat samenwerking aanmoedigt tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Het DAB is een kenniscentrum binnen de agrifood-sector. Het centrum richt zich onder andere op de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, het ontwikkelen van gepersonaliseerd voedsel en het introduceren van duurzame verpakkingsmaterialen en -technieken. Daarnaast kijken ze op een nieuwe manier naar de wijze waarop we voedsel en grondstoffen telen, produceren en verwerken, met oog voor toekomstbestendige oplossingen. Binnen het DAB zijn een tiental bedrijven aangesloten. https://deltaagrifoodbusiness.nl/
Een van die bedrijven is Natuurpodium, dat zich richt op alles wat met natuur te maken heeft. Hun missie is om bewustwording te creëren en mensen te stimuleren actief bij te dragen aan een groenere, schonere en duurzamere leefomgeving. Tijdens het project op de Experience-dagen gingen de leerlingen een route ontwerpen voor een robot, die vervolgens de uitgestippelde route aflegt. Dit proces staat in het teken van programmeren en technologie toepassen in een praktische context, waarbij een van de voorbeeld hier een moestuin was met geautomatiseerde teelt.
Ook de HAS GreenAcademy is deelnemer aan de Experience. De groenschool biedt opleidingen aan op het gebied van de agrarische sector, de voedingsindustrie en een duurzame groene leefomgeving. De leerlingen leren hier hoeveel suiker er in hun favoriete snacks en drankjes zit. Wist je bijvoorbeeld dat een appel overeenkomt met 4 suikerklontjes, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker maximaal 30 suikerklontjes is?
CVAZ is een adviesbedrijf dat zich richt op de gezondheid van planten, dieren en bodems. Ze leveren agrarische producten zoals gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Leerlingenkomen meer te weten over zaden en peulvruchten, maar ook over potentiële bedreigingen voor gewassen.
Bij Royal Cosun staat alles in het teken van de suikerbiet. Wist je dat er iedere 3 minuten een vrachtwagen vol met suikerbieten wordt geleegd bij de fabriek? Tijdens het evenement hebben ze echte suikerbieten meegenomen, waar onder andere stroop van wordt gemaakt.
Het Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw, kortweg VARTA, richt zich op onderzoek naar planten. Bij elke teelt blijft een deel over dat momenteel wordt afgevoerd of gecomposteerd, zoals onderste stengeldelen of afgekeurde bloemen en planten. Deze reststromen bieden echter veel meer mogelijkheden voor toepassingen in diverse sectoren. Leerlingen kunnen met deze reststromen aan de slag; ze maken er nieuwe thee van!
Als afsluiter was Lamb Weston aanwezig om de leerlingen meer te leren over aardappelen en frietjes. Lamb Weston is een van 's werelds grootste producenten van aardappelproducten en maakt diepgevroren frietjes in allerlei vormen en maten. Wist je dat ze bij Lamb Weston frietjes proeven door erop te kauwen om de knapperigheid te beoordelen? Elke crunch wordt geteld – hoe meer crunches, hoe knapperiger de friet! Laat dat maar aan de leerlingen over om tijdelijk voor friet-jury te spelen!