Regionale Techniekdag Onderbouw
3
min. lezen
Tijdens de regionale techniek dag onderbouw op 8 november heeft de onderbouw leerjaar 2 les gehad van enthousiaste gastdocenten in de techniek.

West-Brabant Midden

De leerlingen ontdekken techniek in de diverse werelden. Onder andere in de wereld van zorg, milieu, en procestechniek. Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende gastlessen.

Kees Mol van trappenfabriek Vermeulen begon zijn presentatie met een duidelijke boodschap ‘Kies voor techniek dan kom je ver in het leven’. De leerlingen hebben tijdens zijn gastles o.a. zelf een trap in elkaar mogen zetten.

Tijdens de gastles van CNV-jongeren ontdekken de leerlingen de technieken in de zorg!

De gemeente Etten-Leur verzorgde een interactieve quiz over milieuvraagstukken die vragen om technische innovaties.

Het bedrijf Varta nam onze leerlingen mee in de wereld van reststromen. Nicole van Beers gaf een inkijkje in het laboratorium en de extractietechnieken die ze hier toepassen op reststromen. Zo maken ze van snoeiafval, etherische oliën waar ze vervolgens de wel bekende laurierdropjes van maken van het merk Klepper en Klepper.  Nu maken ze naast etherische oliën ook kleurstoffen, vezels voor papier! Alles geproduceerd uit reststromen. Ook zagen leerlingen voorbeelden van robotisering bij een aardbeienkwekerij!

EPI Industrial automotive nam de leerlingen mee in de wereld van procestechniek en BouwSchool Breda vertelde o.a. dat bouwen van huizen steeds sneller, slimmer en duurzamer moet, dit vraagt om innovaties als prefab bouwen!

Rens Antonissen van de ICT-afdeling van het Munnikenheide College heeft samen met een stagiaire, een gastles verzorgd over het ontstaan van de computer, waarbij leerlingen oude computers uit elkaar mochten sleutelen.

Kevin Schoolenberg van Scorpions heeft de leerlingen laten zien dat ook in de beveiliging techniek onmisbaar is.

Dorien Rockx van IntoWood gaf de leerlingen een kijkje in het bedrijf, niet alleen van de ontwerpen maar ook alle functies binnen het bedrijf en welke opleidingen en niveaus van de opleiding daarbij nodig zijn. Tevens gaf Dorien aan dat snuffelstagiaires van onze school altijd welkom zijn. 

Mattie Bakx, innovatie adviseur binnen Thebe, de leerlingen kennis laten maken met de ontwikkelingen binnen zorg & technologie. Bijvoorbeeld hoe werkt een sociale robot; hoe stel je deze in en wat is het nut ervan? Hoe werkt ‘de Wolk’; een soort airbag die je om je heupen draagt zodat ouderen worden beschermd tegen het breken van een heup. Een sociaal alarm; hoe werkt dit? Hoe zit dit met GPS? Maar ook een apparaat die de medicijnen op uur en tijd klaar heeft staan. De leerlingen hebben na mogen denken over een casus waarin zij mochten benoemen welke technologie zij zouden inzetten bij de betreffende client. 

Bij de sector techniek op het Da Vinci College, kwam Sander Groenhout, van Jacobs elektro, een enthousiaste gastles verzorgen.  De leerlingen moesten nadenken over hoe elektriciteit wordt opgewekt, maar ook kregen zij te zien hoe je nu elektriciteit in een huis aan legt. Als kers op de taart, waar alle jonge voetballiefhebbers wild van werden, was het verhaal dat Jacobs elektro het huis van Frenky de Jong in Barcelona voorzien heeft van elektriciteit.

BINK elektro heeft op het Markland College een gastles verzorgd. Het schoolgebouw is nu voor een groot gedeelte in (op)bouw. Adrie van Geel heeft onze tweedejaars PIE leerlingen verteld welke rol BINK elektro heeft in dit enorme project. Hij liet zien hoe veel materialen nodig zijn om een heel schoolgebouw te beveiligen en hoeveel bedrading nodig is om een schoolgebouw te voorzien van elektro. Kun je je voorstellen hoeveel mankracht nodig is om zo’n project voor elkaar te krijgen?

Ton Antens van Inframensen Zuid heeft de tweedejaars BWI leerlingen meer kunnen vertellen over de verschillende opleidingsmogelijkheden.  De leerlingen hebben gezien hoe een stuk straatwerk opnieuw gelegd wordt en welke technieken hierbij komen kijken.  

Monique Bakker van Saver heeft onze leerlingen HBR meegenomen in de wereld van afvalscheiding en afvalverwerking. Wist je dat een wijnglas dus niet in de glasbak hoort maar bij het restafval? Hoezo?! Glas is toch gewoon glas? Zo hebben leerlingen geleerd dat een blikje fris maar liefst 50 jaar nodig heeft om door de natuur verteerd te worden. Maar, hoe zit dat dan in zo’n bakkerij? Waar gaan etensresten naartoe en waarom is het zo belangrijk om dit goed te scheiden?   

Kortom een dag vol technologische ontdekkingen voor onze leerlingen van de betrokken STO scholen.  We zijn onze partners en bedrijven in de regio zeer dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid! Ook veel dank aan de collega´s die in de klas bij de gastlessen aanwezig waren om te helpen! 

Een samenvatting in beelden:

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom