Mattie Bakx, innovatieadviseur binnen Thebe, heeft op het DaVinci leerlingen met veel enthousiasme verteld over de ontwikkelingen binnen zorg & technologie. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een bedmat, welke onder het matras van de cliënt ligt. Deze bedmat laat zien wanneer een cliënt uit bed gaat. Via een app kunnen verpleegkundigen dit in de gaten houden, hierdoor hoeven zij niet elke twee uur te kijken of de cliënt nog in bed ligt. Dit is een stuk efficiënter!
Johan Laros, werkzaam bij Drukkerij Altorffer gaf een voorlichting over het werken in een drukkerij. Wat zijn de werkzaamheden van een drukker en met welke bedrijven werkt Altorffer allemaal samen? Voorafgaand aan deze gastles hebben de leerlingen een voorbereidende opdracht gemaakt tijdens het vak Economie & Ondernemen. De leerlingen hebben een eigen ansichtkaart ontworpen, en deze vervolgens naar Altorffer gemaild. Na de gastles hebben de leerlingen de zelfontworpen ansichtkaarten ontvangen.
Ook Meat Your Future Karavan gaf een gastles op het DaVinci. In deze gastles werd het vak van de slager en traiteur uitgelegd, en wat hier allemaal bij komt kijken. In welk deel van de rund zit bijvoorbeeld het lekkerste stukje vlees, en hoe werkt uitbenen eigenlijk?
Op het Gertrudis kwam Arno van Optiek Van Wely een gastles verzorgen. Arno vertelde over het werk van een opticien en optometrist. Want hoe kom je vanuit het vmbo en havo uit op een opleiding tot een van deze twee beroepen? Arno legde haarfijn uit welke stappen je dan doorloopt en welke aspecten daarbij komen kijken? Na de introductie werd er dieper ingegaan op de fabricatie van een lens voor een bril. Als klap op de vuurpijl mochten de leerlingen aan de slag als echte werknemers van de optiekzaak: ze mochten allemaal brillen uit elkaar schroeven en weer in elkaar zetten. De vervolgafspraken om de optiekzaak te bezoeken zijn al reeds gemaakt!
Lenneke van het Natuurpodium kwam een voorlichting geven over het proces van aardappelen naar friet en wat voor techniek hier allemaal bij komt kijken. Dit proces werd ook doorlopen door de leerlingen zelf! Als eerst moest het water gezuiverd worden. Dit deden de leerlingen met reageerbuisjes en een soort sok. Daarna moest er gekeken worden welke aardappel er bleef drijven. Want, bleef de aardappel drijven, dan is deze niet goed en kan de aardappel niet gebruikt worden. Met een uv-lamp werd er gekeken of er geen schimmelplekken of andere plekken op de aardappel zit. Wanneer dit zo is, kan deze niet gebruikt worden. Het was een hele interactieve gastles. De leerlingen vertelde achteraf dat ze hetgeen wat zij tijdens deze gastles mochten doen, super tof vonden. Hier doen we het uiteindelijk voor!