Jochem van der Klooster, docent Bouwen Wonen en Interieur (BWI) op het Da Vinci College vertelt: “Voor dit schooljaar (2021-2022) werd het profiel BWI nog niet aanboden bij ons op school. Samen met Bouwmensen zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren om dit wel aan te kunnen bieden. De contacten met Bouwmensen waren er al, omdat de leerlingen van het Da Vinci in klas 4 daar al kwamen voor een doorlopende leerlijn. Nu de leerlingen het profiel BWI kunnen kiezen gaan ze in de tweede klas al naar Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom om onderdelen van de profieldelen/keuzevakken te maken.”
Omdat het dit schooljaar voor het eerst mogelijk is het profiel te kiezen, is het nog volop in ontwikkeling en Jochem werkt hier met veel enthousiasme en energie aan. Dit jaar mogen we al een succes noemen: er zijn 15 leerlingen gestart in het tweede leerjaar met het profiel BWI. Eén keer in de week gaan de leerlingen met een busje richting Bergen op Zoom en daar gaan ze aan de slag met onderdelen als metselen, betonkisting stellen, tegelen en bouwramen maken. De leerlingen zijn enthousiast, ze komen met de mooiste verhalen terug en werken zonder mokken een uur langer aan hun profieldeel.
Ook Jochem blijft zich ontwikkelen in zijn vakgebied: binnenkort loopt hij een docentstage via Bouwmensen waar hij zich verdiept in het ontwerpen van meubelstukken en het afwerken daarvan.
Pieter Roks, docent op het Markland College in Oudenbosch, is ook trots op de samenwerking met Bouwmensen Zuid-West. Voor hem geen onbekend terrein: een aantal jaar geleden werkte Pieter nog bij Bouwmensen als praktijkbegeleider. De afgelopen jaren zien we een constante groei in het aantal leerlingen bij het Markland College. Omdat het profiel groeit, is er een aantal jaar geleden gekeken of er bepaalde vakken ergens anders aangeboden konden worden. Dat heeft geresulteerd in twee keuzevakken die momenteel bij Bouwmensen voor het Markland worden aangeboden: metselen en stuken.
Dit schooljaar gaan er op vrijdagmorgen negen metselaars naar Bouwmensen en vijf stukadoors. Twee leerlingen hebben er dit jaar ook een stageplek. De keuzevakken worden in een half jaar aangeboden. Je merkt dat de leerlingen dit geweldig vinden, twee leerlingen komen er zelfs het hele jaar, omdat ze beide keuzevakken volgen. Pieter Roks vertelt: “De leerlingen worden bij Bouwmensen echt al ondergedompeld in het bedrijfsleven. De manier van aansturen verandert naar mate de leerling zelfstandiger wordt. Er is ook doorstroom van leerlingen. Dit schooljaar zijn dat er naar verwachting vijf of zes.“
De samenwerking met Bouwmensen werpt op meerdere manieren zijn vruchten af. Tijdens de keuzevakken zijn de groepen door het grotere aanbod nu kleiner: meer aanbod en meer aandacht voor de leerling.
Hoe ziet Bouwmensen Zuid-West deze samenwerking? “Wij hebben de werkplaats, de docenten en de kennis. Dan hoeft een school niet zelf te investeren, maar kan het wel aanbieden. Dat is winst voor beide partijen, maar ook voor de regio.” Aldus Matthijs Joppe, opleidingscoördinator bij Bouwmensen. Hij geeft in Bergen op Zoom de lessen aan de leerlingen van onze regio. Hij vertelt bevlogen: “Dit jaar gaan er 40 leerlingen vanuit de vmbo-scholen in de regio West Brabant Midden en Brabantse Wal naar Bergen op Zoom. De prognose voor volgend jaar is zo’n 60 leerlingen. Per bezoek komen ongeveer 15 leerlingen, waardoor er veel persoonlijke aandacht mogelijk is. Je ziet de aantallen toenemen, dat is super mooi.
Binnen het profiel Bouwen Wonen en Interieur bestaan er nu 19 en straks 21 keuzedelen. Dat is zoveel, dat kan een school gewoonweg niet allemaal aanbieden. Bouwmensen Zuid-West ondersteunt daarbij. Vooral de natte beroepen zoals: metselen, tegelen en betonwerk worden via hen aangeboden. De leerlingen gaan zelfstandig aan het werk: ze krijgen een opdracht, weten wat er van hun verwacht wordt en komen zelf met vragen, wanneer iets niet duidelijk is. Wanneer hun passie bij een bepaald onderdeel ligt, wordt er ook echt gekeken om daar meer verdieping in te krijgen. Uiteraard worden alle onderdelen gedraaid, maar als je als leerling passie hebt voor tegelen, dan krijg je de ruimte voor verdieping.“ Er is dit jaar voor het eerst een open dag georganiseerd waarbij de leerlingen met hun ouders bij Bouwmensen komen. Zo hebben ze kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben tijdens hun lessen.